Logo Nedir?
Basit olarak logo kavramını tanımlamak ve nedir sorusuna cevap vermek, logonun karmaşık yapısına hakaret olacaktır. Logoyu ancak maddeler halinde ve kısıtlı kelimelerle tanımlayabiliriz. O zaman logo nedir tanımını şöyle yapabiliriz:
- Kurumları ve markaları temsil eden,
- Marka değerini artıran,
- Vektörel, çizgisel ve soyut özellikler sergileyen,
- Kalite standartları özelliği gösteren,
- İletişimin görünen yüzü,
- İletişim stratejisinin en önemli unsuru ve
- Marka ile müşteri arasındaki köprü
Logo olarak tanımlanabilir. Bu tanımları çoğaltmak mümkündür. Ancak biz tanım konusunu burada sonlandırıp, logonun diğer konularına geçiyoruz. Haydi başlayalım.
Logoların Tarihçesi
Logo tasarımı, insanoğlunun kendini ifade etmesi için mağara duvarlarına yaptığı ilk resim kadar eskidir desek, yanılmayız. İnsanlar tarihte ilk olarak kendilerini sembollerle ifade etmişlerdir.
Bilinen en eski semboller ve mağara resimleri, M.Ö. 15 bin yıllarına kadar dayanmaktadır. Her ne kadar logonun tarihi bu kadar eskiye dayansa da, biz daha ileri bir tarihe gidiyoruz.
Hz. İsa’dan 2300 yıl önce yani M.Ö. 2300 yıllarında ilk logo tasarımı, Babil uygarlığında basılan sikkelerin üzerinde yapılmıştır. Babil uygarlığında yapılan sikkeler yuvarlaktı ve üzerlerinde imparatorluğa ait simgeler bulunuyordu. O dönemlerde; altın, gümüş ve bakır sikkeler ticarette kullanılıyordu.
M.Ö. Sümer çivi yazıları bulundu. Yazının mucitleri Sümerler, aynı zamanda logonun gelişimine de katkıda bulunmuşlardı.
Modern logonun başlangıcı ise 1366 yılındadır. Aynı zamanda tarihte ilk tescillenen logo Stella Artois adlı Belçika kökenli bir firmadır.
Bu arada logo kelimesi Yunancadan gelmektedir ve anlamı bilgidir.
Ortaçağda krallıklar, dost ve düşman ayrımı yapmak adına, kendilerine has armalar kullanmışlardır. Ayrıca bu dönemlerde okuma yazma bilmeyenlerin sayısının çok olması, ticaret yapılan yerlerde resimler ve semboller kullanılmasını gerektirmiştir.
Sanayi devriminde reklamcılık endüstrisinin gelişmesi ile birlikte, günümüzdeki logo çeşitlerinin de tohumları atılmış oldu. Yoğun rekabetin yaşandığı o dönemde, şirketlerin kendilerini ifade etme biçimlerinden en önemlisi logoydu.
Yazı tipi logoların daha popüler olduğu ve tercih edildiği sanayi devriminden sonra, resim ve vektörel ağırlıklı logolara doğru geçiş aşaması da başlıyordu.